Mardi 23/09/1997 à 15:13:06

Hoe smart zijn smartdrugs?


Sittard - Herbal extacy's, Cloud 9, Smart xxx, Explore.....Mooie namen, maar wat willen ze zeggen? Het zijn producten die te krijgen zijn in de smartshop. Wat is een smartshop eigenlijk? Een bionatuurcentrum voor jong en oud, dat zich niet alleen toelegt op geneeskrachtige werking, maar ook op geestelijke werking van haar producten, aldus de bedrijfsleiding.

Paddo's, vitamines en voedingssupplementen, kruiden, energiedrankjes en hurabal extacy's behoren tot het assortiment van de smartshop. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn het geen chemische producten, maar producten op 100 procent natuurlijke basis. Er zijn verschillende soorten en allerlei vormen te koop. Uitwerkingen zijn ook verschillend. Vitamines, voedingssupplementen en kruiden stimuleren het lichaam tot aanmaak van energie, anderen zorgen ervoor dat je je rustig voelt. Andere middelen, zoals paddo's, zijn bedoeld om het bewustzijn te verruimen. De klantenkring van een smartshop bestaat uit een zeer uiteenlopend publiek, vertelt verkoopster Katja. Zij schat het merendeel van de klanten tussen de 20 en de 35 jaar. Er komen echter ook oudere mensen, maar de minimum leeftijd voor verkoop is 18 jaar. Die leeftijdsgrens geldt niet voor de vitaminen en voedingssupplementen. Bij verkoop wordt nagegaan, of mensen weten waar ze mee bezig zijn, wat ze gebruiken en er wordt informatie verstrekt over de producten die worden verkocht. Er zijn producten die afkomstig zijn uit het buitenland. Paddo's komen vooral van de thuiskweker en ook het Internet speelt een belangrijke rol in de distributie van smartdrugs. Raakvlakken heeft een smartshop tot op zekere hoogte zelfs met een bio-natuurcentrum. Ook daar zijn de producten op uitsluitend natuurlijke basis geproduceerd. Er is dus absoluut geen sprake van een chemische Óßdrugs zoals cocaine, heroine of speed. De kans op onzuivere producten is daardoor bijna uitgesloten. Door onduidelijkheid over wat smartdrugs nu eigenlijk zijn, ontstaan er misverstanden. Toen een shop zich in Sittard wilde vestigen, werd dat in eerste instantie door de gemeente tegengewerkt. Nadat de ambtenaren zich beter geïnformeerd hadden over de producten, stemden ze toe in de vestiging van de shop.

De gemeente Sittard heeft alleen een algemeen drugsbeleid, en geen speciaal beleid over smartdrugs, aldus L. van Himmbergen, ambtenaar verslavingszorg bij de gemeente Sittard. Dit ondanks het feit dat het gebruik van smartdrugs de afgelopen tijd sterk is toegenomen. Oorzaken van deze toename zijn enerzijds het grote aanbod aan nieuwe drugs en anderzijds de behoefte van jongeren om te experimenteren met onbekende zaken. De steeds groter wordende zelfstandigheid op jonge leeftijd, werkt dit zeker in de hand. Voor de overheid en ook de gemeente is het onmogelijk om een sluitend beleid te voeren, omdat er steeds weer nieuwe drugs op de markt komen. Het grote gevaar van smartdrugs is de onbekendheid. Tegenstrijdige conclusies uit wetenschappelijke onderzoeken zijn hier het struikelblok. Het is onbekend wat gevolgen van gebruik van smartdrugs op langere termijn kunnen zijn. Er moet voorlichting komen die niet alleen gericht is op gebruikers, zoals jongeren, maar ook op hun omgeving. Hierbij moet worden gedacht aan ouders, maar ook aan welzijnswerkers, leraren en jongerenwerkers, zo stellen deskundigen. Het is gebleken dat ook die groep behoefte heeft aan informatie. De conclusie bij het gebruik van elke drugs blijft, dat de gebruiker goed op de hoogte moet zijn van wat hij gebruikt. En dat elke overdaad schaadt.

Foto : Smartdrugs te kust en te keur, ook in Sittard



Limburgs Dagblad
Pour réagir ...
Posté le Mardi 23/09/1997 à 15:13:06
Support technique: webmaster@noumea.be.