Jeudi 25/09/1997 à 15:04:48

Pest laat ook in het Heuvelland diepe wonden achter

"Er zijn zeshonderd gezondevarkens van me vernietigd"


Cartils - De varkenspest heeft menig varkenshouder in Nederland diep getroffen. Zowel financieel als emotioneel zijn de gevolgen van de affaire nog steeds goed zichtbaar. Zoals bij varkenshouder Arlo Ploumen in het Wittemse gehucht Cartils. "Ze hebben zeshonderd kerngezonde varkens van me vernietigd."

In het stille buurtschap Cartils ligt het bedrijf van de familie Ploumen. Boer Arlo Ploumen: "Dit bedrijf is ontstaan in de jaren twintig. Mijn grootvader had hier een klein gemengd bedrijf, zoals er vroeger vele waren. Mijn vader heeft dit bedrijf later overgenomen en toen het boeren intensiever werd, stapte hij over op vleeskalveren en daarna op meststieren. Sinds 1982 houden we varkens. Ons bedrijf is een vermeerderingsbedrijf, dat wil zeggen dat hier zeugen worden gehouden om biggen te fokken. Als deze biggen ongeveer 25 kilo wegen, worden ze verkocht aan een mester die ze dan verder afmest. Hier in Cartils worden ongeveer 350 zeugen gehouden."

Terwijl Arlo zijn boterham eet in de ouderwetse boerenkeuken, vervolgt hij: "Enkele maanden geleden, met de varkenspest op een dieptepunt, was er echt sprake van een crisissituatie, omdat ik mijn varkens niet meer kwijt kon door het vervoersverbod. De stallen waren dubbel bezet, in een hok met normaal 150 biggen, zaten er nu 300. We waren met 4 personen wel 12 tot 14 uur per dag aan het werk. We moesten noodvoorzieningen maken, omdat anders de biggen zouden stikken, zo dicht zaten ze op elkaar. Van een gezinsleven was geen sprake meer. Het was echt een trieste periode. Vandaar dat we besloten om mee te doen aan de opkoopregeling. Dit heeft echter nog veel moeite gekost, want we werden door de ambtenaren van de overheid van het kastje naar de muur gestuurd. De communicatie is in die tijd echt rampzalig geweest. Uiteindelijk kregen we bericht dat we mee mochten doen aan de opkoopregeling. Er werden ongeveer 600 varkens opgekocht en vernietigd."

Terwijl boer Ploumen na het

ontbijt het bedrijf oploopt, vertelt hij: "Ook financieel waren en zijn de gevolgen groot. De prijs die na een slechte periode eindelijk weer redelijk was, is flink gekelderd. Doordat Nederland geen varkens mag exporteren, is er een overschot op de Nederlandse markt. Hierdoor is de prijs gedaald. De handel is als het ware met handen en voeten gebonden."

Op het erf aangekomen, wil hij ook wel reageren op de maatregelen van minister Van Aartsen, die van plan is de varkensstapel met 25% in te krimpen. "Het is waar dat er teveel varkens in Nederland zijn, maar als men ieder bedrijf met 25% inkrimpt, lopen heel wat boeren gevaar. Zij hebben geinvesteerd in 100% capaciteit en als deze niet volledig gebruikt wordt, verdwijnt de winst en hun inkomen. Van Aartsen heeft ook misbruik gemaakt van de pest door de 25% regeling er door te drukken. Er zijn veel fouten gemaakt door het ministerie, maar, daar moet ik eerlijk over zijn, ook door boeren. Bijvoorbeeld door het overtreden van het vervoersverbod. Net als er slechte ambtenaren zijn, zijn er ook slechte boeren."

Helemaal tegen het einde wil Arlo nog iets kwijt: "De meeste mensen weten door de eenzijdige benadering van de media niet precies wat de varkenshouderij in het algemeen en de pest in het bijzonder allemaal inhoudt. Door het tonen van vooral de negatieve aspecten, zoals die kraan met de afgemaakte zeugen, heeft het publiek een negatieve kijk gekregen op de varkenshouderij. En dat is niet terecht, want bij normaal functioneren is er geen sprake van dierenleed."

foto: Door het vervoersverbod zitten de varkens bij boer Ploumen in Cartils zeer dicht op elkaar.



Limburgs Dagblad
Pour réagir ...
Posté le Jeudi 25/09/1997 à 15:04:48
Support technique: webmaster@noumea.be.