Jeudi 26/09/1996 à 22:20:05

Journalisten Lianne (midden) en Marlou praten met Europarlementariër Ria Oomen.

Europarlementariër Ria Oomen: ‘Eén Europa voor een betere toekomst’

Maasbracht - Een betere toe komst van Europa ligt alleen in het verschiet, als met man en macht gewerkt wordt aan de eenwording van de aangesloten lidstaten. De nog bestaande barri=D8res moeten worden door broken. Dan alleen zijn belang rijke Europese problemen op te lossen."
Aan het woord is Europarle mentariër Ria Oomen-Ruijten uit Maasbracht. Ria Oomen werd 46 jaar geleden geboren in de kleine gemeenschap St.- Joost, vlak bij Maasbracht. Na de lagere school te St.-Joost volgde zij nog verschillende opleidingen. Eerst ging ze naar de Mulo, en daarna koos ze voor een laborante-en mange ment opleiding. Ook volgde zij een curcus voorlichting en com municatie. Ria koos voor het maatschappe lijk belang en besloot in de politiek te gaan. In 1977 werd zij tot voorzitster gekozen van de CDJA, de jongeren binnen het CDA. Voor het CDA werd zij in 1981 gekozen tot lid van de Tweede Kamer. Twee perio des maakte zij vol als kamerlid. Toen besloot zij deel te nemen aan de Europese verkiezingen en op 15 juni 1989 nam zij zit ting in het Europees Parlement als lid van de EVP-fractie.

Ria Oomen werd vice-voorzit ster van de Europese Volkspar tij, een partij met 173 leden in het parlement. Verder heeft ze zitting in verschillende commis sies. Voor haar werk in het Europees Parlement woont en werkt ze drie weken in Brussel. De week daarna verhuist het hele parlement naar Straats burg. In de weekeindes verblijft ze in haar woonplaats Maas bracht. Rust is haar weinig gegund. Steeds weer staan er spreekbeurten door het hele land op het programma, of ontvangt zij mensen thuis.

Voorstel

De besluitvorming binnen de Europese gemeenschap vindt plaats via een voorstel van de Europese Commissie. Van daar uit gaat het voorstel naar het parlement, waarna het in de
verschillende commissies komt. "In mijn geval is dat milieu," zegt Ria. Als er een nieuw wetsvoorstel wordt behandeld, gaat het eerst naar de Raad van Ministers, waarna een gemeenschappelijk standpunt volgt. Het voorstel komt terug in de verschillende commissies en gaat dan pas naar het parlement. Als de Raad van Ministers en parlement het oneens zijn, volgt een bemidde lingspoging.

Diploma

Oomen vindt dat elk diploma overal ter wereld geldig moet zijn. "Het is van de gekke dat je met een Nederlandse ver pleegsters-opleiding in België niet terecht kunt," vindt ze. "Overleg wordt hierover op hoog niveau gevoerd. Acade misch, hoger beroeps en Mid delbaar onderwijs moet overal dezelfde kracht hebben." Een hoofdstuk apart is volgens Oomen de ophef rond de gekke koeienziekte (BSE). "Het Euro pees Parlement houdt tot begin november van dit jaar een en qu=84te over de gekke koeienziek te in Engeland, omdat de Europese Commissie en de lid staten ervan worden verdacht het probleem onder de tafel te willen vegen. De Engelsen vin den het slachten niet nodig. Hierdoor ontstaat een negatief effect in de rundvleessector. De consument koopt geen on veilig rundvlees, hierdoor stort de markt in en kelderen de prijzen. Het gevolg is dat Euro pa moet bijspringen en een exportverbod voor Engels rund vlees volgt."

Ria Oomen noemt tot slot nog enkele punten die haar boeien. Een betere toekomst in Europa met vrede, en vooral een effec tieve criminaliteits- en drugsbe strijding.



Limburgs Dagblad
Pour réagir ...
Posté le Jeudi 26/09/1996 à 22:20:05
Support technique: webmaster@nma.be.