Lundi 23/09/1996 à 20:44:27

Van achterbuurt tot trendy wijk

Dublin - Het had niet veel gescheeld of in Temple Barr, een zuidwestelijke uithoek van de Ierse hoofdstad Dublin, was een grote bovengrondse parkeergarage gebouwd. Maar een groep architecten, die oog hadden voor de schoonheid van de vervallen huizen in de buurt, kwam daartegen in opstand. Ze leverden de overheid gratis tekeningen, kregen onderdak om hun werk goed te kunnen organiseren en gingen aan de slag. In 1991 was Temple Barr nog een achterbuurt die maar het best gesloopt kon worden, nu is het een trendy wijk, waar Dubliners vaak een avondje uit gaan
Temple Barr is nu het gezelligste stadsdeel van Dublin; de vele historische gebouwen zijn op een ingenieuze manier opgenomen in een groot aantal moderne bouwwerken. In de smalle straten is er alle gelegenheid voor straattheater, in de originele pubs kun je genieten van je glas Guinness.

En de jonge architecten, die nog altijd niet klaar zijn, voorzien langs deze weg in hun levensonderhoud. Want een architect is in Ierland

een kunstenaar en de overheid erkent kunstenaars niet als 'werkenden'; een werkloosheidsuitkering is er dan ook niet bij. Temple Barr is voor een aantal van hen een echte uitkomst.

Anders dan je zou denken, heeft de naam van de wijk niets te maken met een 'tempel'. William Temple was in de vorige eeuw eigenaar van de grond en maakte elke avond een wandeling langs de Barr, het riviertje dat langs de wijk stroomt.

Michiel Meeuwis

Limburgs Dagblad
Pour réagir ...
Posté le Lundi 23/09/1996 à 20:44:27
Support technique: webmaster@nma.be.