Lundi 23/09/1996 à 21:00:29

Italiaanse dag begint altijd opnieuw in de koffiebar

Florence - Als je in Nederland elke morgen om een uur of acht in het café zit, beginnen de mensen al gauw te denken in de richting van een alcoholprobleem. In Italië bestaat natuurlijk wel een alcoholprobleem, maar dat de bars 's morgens vroeg al veel klanten trekken, heeft een andere oorzaak: men drinkt er namelijk even koffie. Vaak met iets zoets erbij.
In Italië staat de bar 's morgens al vol met mensen die snel even ontbijten voor ze naar hun werk gaan. Het ontbijt bestaat uit een 'caffé' (dat is dus een espresso) met een cornetto, een mierzoete croissant gevuld met jam of pudding. Staande aan de bar wisselt men met collega's en kennissen de laatste nieuwtjes uit, of leest de krant die men even tevoren heeft gekocht bij een edicola, zo'n typisch Italiaans krantenstalletje.

'Un caffé con due pezzi' is dus een koffie met twee stukjes gebak, bijvoorbeeld een cornetto. Je zoekt het gebak uit in de vitrine naast de bar. Als je je, als buitenlander, de eerste keer aan de bar meldt en een koffie bestelt, maakt de barkeeper een afwerend gebaar: je moet namelijk eerst bij de kassa afrekenen.

In bars in de buurt van grote ziekenhuizen zie je nog iets aparts: zelfs de pati…nten komen 's morgens even aan de bar staan voor hun koffie. In de grote steden komen in de bars in de buurt

van kantoren en dure modezaken ook veel vrouwen Š vaak zeer chique gekleed Š maar in de kleinere plaatsen en steden zijn de bars nog altijd het bijna exclusieve domein van de mannen.

Ook mensen met een bescheiden inkomen kunnen zich zo'n ontbijt wel veroorloven, want voor een gulden of drie ben je al klaar. Vandaar dat je ook grondwerkers die in de buurt aan de riolering bezig zijn, aan de bar kunt vinden, en gepensioneerden, voor wie de bar een belangrijke plek is voor het uitwisselen van nieuwtjes. Bankdirecteuren, politie-agenten en allerlei andere figuren vormen de bonte bevolking van de Itali· aanse bar in de ochtend.

De bar is dus vaak het sociale centrum van een wijk, hoewel niemand er veel langer blijft dan hij nodig heeft om zijn consumptie te nuttigen. En de koffie, gemaakt met zo'n hogedruk-stoomapparaat is natuurlijk wel iets beter dan de meeste Italianen thuis met de caffetiera voor elkaar weten te boksen.

Judith Luesink

Limburgs Dagblad
Pour réagir ...
Posté le Lundi 23/09/1996 à 21:00:29
Support technique: webmaster@nma.be.